welk boekhoudpakket

Het juiste boekhoudpakket

Vandaag de dag is er eigenlijk niemand meer die nog op een traditionele manier boekhouden doet, het kasboek. In de tegenwoordige tijd waarin zo’n beetje alles is ver digitaliseert doet de gemiddelde ondernemer, stichting, vereniging en ZZP’er dit gewoon digitaal. En juist ook met de groei van het aantal ZZP’ers is het aantal aanbieders van boekhoudsoftware ook enorm gegroeid. Op zich een goede zaak echter veroorzaakt dit ook nog wel eens keuze stress.

Onderstaand een aantal tips die de keuze stress zeker zullen verminderen.

Person With Red Arrows Shows Many Choices of Paths

Welk platform is voor u geschikt?

De meeste ondernemers zijn ooit begonnen met een Excel sheet en dat is eigenlijk helemaal niet zo vreemd. De meeste boekhoud programma’s zijn gebaseerd op een vorm van Excel.

Eigenlijk kun je er alles mee doen maar voor de meeste is het toch iets te gebruiksonvriendelijk en zijn de meeste gebruikers niet in staat om een sluitend geheel te maken. De slimme ontwikkelaars hebben hier handig op ingespeeld en hebben een mooi schilletje gemaakt zodat het voor de meeste wat vriendelijker en begrijpelijker oogt.

On- of Off-line werken?

We zijn inmiddels zover dat online werken net zo veilig is als offline werken. De meeste zien dan ook veel meer voordelen van het online werken met een boekhoud pakket. In de meeste gevallen zijn de gegevens veiliger online dan offline. De gemiddelde gebruiker vergeet gewoon met enige regelmaat zijn pc te back-uppen. Met alle risico van dien. De online versies zijn hier meestal wel in voorzien.

Wat zijn de voor en nadelen van het online of offline werken?

De meest goedkope manier is het offline werken. Dit is vaak een eenmalige aanschaf. De nadelen hiervan zijn dat er vaak vergeten word een deugdelijke back-up te maken, er niet kan worden samengewerkt met een accountant, dat de nieuwe versies weer moeten worden aangeschaft en dat het vaak maar op één apparaat geïnstalleerd staat.

Online pakketten zijn vaak duurder. Hiervoor moet een bedrag per maand of per jaar worden afgerekend. Hier staat tegenover dat de updates zijn geregeld en data wel wordt opgeslagen. Ook kunnen er vaak meerdere mensen aan werken en kan het gekoppeld worden aan het systeem van de accountant. Ondanks dat dit de duurdere variant is wel echt de moeite waard.

Let wel op bij het kiezen van een boekhoudpakket op welke apparaten u de software wilt laten draaien. ( IOS, Android of Windows), dit kan van belang zijn bij uw keuze.

Kosten baten

De meest gerenommeerde pakketten kosten geld. Vaak is dat een dilemma voor de gebruiker maar wees je er ook van bewust wat een pakket kan opleveren. Zeker als je een koppeling maakt met je accountant. Dit scheelt vaak aanzienlijk omdat er geen dubbel werk gedaan hoeft te worden. Tevens het voordeel dat op verzoek de accountant met je mee kan kijken over hoe het staat met je cijfers.

De meeste boekhoudpakketten die hebben wel een proef pakket of een gratis periode waarin je kunt kijken of het pakket voldoet aan je wensen. Wees verstandig en betrek je accountant hier ook in!

Een boekhoud pakket dat u past

Nederland kent vele rechtsvormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan; éénmanszaak, ZZP’ers, VOF’s, BV’s en NV’s. Iedere rechtsvorm en iedere ondernemer is anders. Een ZZP’er heeft veel minder boekingen dan een groot bedrijf met personeel. Kijk daarom welk pakket het beste aansluit bij uw situatie. Veel aanbieders van boekhoudsoftware hebben verschillende pakketten, geschikt voor een specifieke doelgroep. Ze hebben bijvoorbeeld een speciaal ZZP pakket of een starter pakket.

Type boekhoudpakket

Der waarde van een boekhoudpakket ligt hem met name in de functionaliteit van een pakket. Vandaar dat veel software leveranciers een boekhoudpakket per branche hebben. Dit zorgt voor een stukje uniformiteit en overzicht die toegepast is op het type branche.

Ook de omvang van het bedrijf, de aantal medewerkers bepalen welke software u nodig heeft.

Veel software huizen werken dan ook met modules. Een gunstige manier om het pakket aan te passen aan haar gebruikers.

Inrichting van het boekhoudpakket.

Voor veel ondernemers is het boekhouden nog steeds een abracadabra. Veel leveranciers hebben naast een gebruikersvriendelijk pakket ook nog een scala aan instructie video’s. Deze helpen u vaak een heel stuk onderweg. Wat nog veel beter is om het pakket samen met uw accountant in te richten. Zij weten als geen ander hoe het werkt en hoe zij de beste aansluiting krijgen. Een kleine investering die op termijn goud waard is.

Twijfelt u nog?

Nog steeds een beetje keuze stress? Kijk dan bij de boekhoudpakketten voor starters of de TOP3 beste pakketten, deze zijn samengesteld uit ervaringen van gebruikers.

Scroll naar boven